Winter

Een periode van rust & innerlijke groei

Loslaten van illusies

In de winter wordt je op jezelf teruggeworpen. Je wordt als het ware gedwongen een gebied te onderzoeken dat je tot nu toe vreemd was, of dat je tot nu toe niet verwerkt hebt. Zo kwam ik er bij mijzelf achter dat er nog verscholen verdriet zat over het verlies van mijn vader. Ook al dacht ik het losgelaten te hebben in de herfst. Ook gaat het in de winter om het opbouwen van vertrouwen dat je inspiratie vanzelf komt. En dat dit ook op den duur vorm zal aannemen. Wat heb jij deze winter gedaan om tot rust te komen? In deze coronatijd worden we soms gedwongen gas terug te nemen. Hoe was dat voor jou? 

In het begin van de winter gaan we langzaam de donkerte in en wordt de natuur kaal. Dat laatste bladeren worden door de stormen van de bomen geblazen. Net zo is het met de gesteldheid van de mens: er dient afscheid genomen te worden van datgene dat het leven niet meer doorlaat. Dat kan gaan over een relatie, over een bepaalde situatie, of over onze eigen illusies. Tijd om echt afscheid te nemen van oude waarden en gedachten die niet meer levensvatbaar zijn. Vaak hadden we het zo graag anders gewild of gedacht. Een periode van opruimen breekt aan. Dit geldt overigens ook voor het opruimen van je bureau, boekenkast of het opschonen van je computer. Je zult merken dat het helpt ruimte te creëren voor nieuwe ideeën. 

Soms kan het voorkomen dat je in innerlijke tweestrijd terechtkomt. Er kunnen emoties ontstaan, je kunt je grenzen tegenkomen en onzekerheid en angsten ontwikkelen. Raak niet in paniek, ga de confrontatie aan. Maar wees wel lief voor jezelf, trek je conclusies. Wat gaat er goed? Waar wordt jij gelukkig van? Wat beschouw jij als je belangrijkste talenten en kwaliteiten? Kun je mensen en situaties die niet bij je passen ook werkelijk loslaten? In deze periode van rust ervaar je wat in het leven belangrijk is en wat er toe doet. Blijf deze periode ontvankelijk en laat alle mogelijkheden open voor de toekomst. Zorg voor innerlijke rust! Eigenlijk net zoals de bomen kaal durven worden, de dingen overwegen, de balans opmaken, terugkeren naar je kerntaken en naar je kernvragen. Terugkeren naar binnen, naar jezelf. Dit alles zorgt ervoor dat je straks weer kunt opbloeien. Ook al voel je dat je niet meer terug kunt naar het oude en nog niet weet wat de toekomst brengt. 

In de tijd van je 'winterslaap' wordt de energie terug opgebouwd. Het prille begin van een nieuw jaar vol leven. Wat mag er naar boven komen dit jaar? Wanneer je voldoende rust neemt, weet je precies wat goed en wat juist voor je is. Je kunt als het ware jezelf hierdoor opnieuw ontdekken. Natuurlijk hoef je dit niet alleen te doen. Ga in contact met gelijkgezinden of zoek professionele hulp als je merkt dat je tegen je grenzen aanloopt.  

Heb vertrouwen, het gaat goed met je. 

Geniet van deze stille tijd. 

Bron: Leven & werken in het ritme van de seizoenen - Jaap Voigt. Jaap houdt een andere cyclus aan. De lente begint 4 februari en loopt tot 5 mei. Hoogtepunt is 21 maart. De zomer begint in zijn boek dus op 5 mei en loopt tot 7 augustus. Hoogtepunt is 21 juni. De herfst begint op 7 augustus en loopt tot 6 november en heeft als hoogtepunt 21 september. De winter begint op 6 november en loopt tot 4 februari.

Overwegingen: 

  • Welke relaties, vormen, gedachten etc. moet je nu daadwerkelijk loslaten?

  • Waar ontstaat strijd? Wat betekent dan terugtrekken voor jou?

  • Hoe gaat dat bij jou: afscheid nemen? Waarvan? Wat is lastig? Wat gaat gemakkelijk? 

  • Wat betekent voor jou 'schoon' de winter in? En wat ligt er nu nog? 

  • Noem, uitsluitend voor jezelf, eens één of twee mogelijke nieuwe kiemen (kansen). Schrijf ze desnoods op in een notitieboekje (of sla ze op in je digitale notities)

  • Wat is voor jou een manier om ruimte te maken voor iets nieuws; wat moet je doen, wat moet je laten en wat moet je echt veranderen? Ga bij jezelf na welke goede gewoontes je wilt versterken en welke foute gewoontes je wilt afleggen. 

  • Bij het afremmen, minderen, gas terunmen: hoe gaat dat bij jou? Op welke details moet jij letten? 

  • In contacten met anderen: weet wat jij nodig hebt, zorg goed voor jezelf. Daar heeft ook de ander vaak direct plezier van. En jij blijft in je openheid toch helemaal op eigen benen staan. 

  • Wat zijn obstakels en hindernissen die je in de buitenwerled waarneemt? Kun je ze aanvaarden? Als je in jezelf verzet bespeurt, hoe ziet dat er dan uit, waar gaat het over? 

{alt_txt}

Herfstwandeling 16 oktober

Oogsten & Loslaten

09.30 uur - 12.00 uur: verzamelen 09.15u bij Theetuin de Winde, Achterland 4 Groot-Ammers. Vanuit daar zullen we de wandeling starten. Voor koffie/thee appelgebak wordt gezorgd:-)

Aanmelden via 064242 9709 of via ingrid@zhicoaching.nl en kan tot en met 10 oktober.

Zie ik je dan?

Lees meer
{alt_txt}

De kracht van de winter

Maart 2021 zijn we al jaar in de ban van de pandemie. Wat is het verschil met vorig jaar? Kijk je er nu anders tegenaan dan vorig jaar? Heb je ondanks alles je talenten kunnen ontwikkelen in de lente? Heb je je plannen tot uitvoering weten te brengen in de zomer? Hoe heb jij je balans opgemaakt in de herfst? Wat kon je oogsten en loslaten? Na een periode van oosten en loslaten in de herfst volgt de rust van de winter. Een periode van uiterlijke rust en innerlijke groei.

Lees meer
{alt_txt}

De herfst, oogsten & loslaten

Eind november, richting het einde van de herfst. In het leven met de seizoenen staat de herfst voor een periode van oogsten, maar ook van loslaten. Een combinatie van kracht en inkeer in jezelf. Een tijd waarin je je gereed maakt voor de winter, het seizoen van de vernieuwing. 

Het is de tijd om je balans op te maken en om na te denken over wat je kunt oogsten, om je lessen uit te trekken. Het goede behoudt je en het andere laat je los. Voor mijzelf is deze herfst zeker een periode van loslaten. Het verlies van mijn vader, het verlies van mijn baan als marketeer waar ik al een kleine 10 jaar heb gewerkt. Maar wat kan ik hier van oogsten? 

Lees meer
{alt_txt}

De zomer, leven met de seizoenen

Momenteel is het hoog zomer. Tropisch warm deze week. De zomer geeft altijd een gevoel van vrijheid en ontspanning. In het leven met de seizoen is het de tijd van je plannen tot uitvoering brengen. Maar hoe doe je dat? 

In de zomer worden je ideeën van de lente duidelijk zichtbaar en komen ze in het volle licht. Ook datgene wat niet passend is of niet aan de orde komt aan het licht. Dit kan je helpen om te groeien. Het leert je lessen. Je kunt je ideeën openlijk en duidelijk bekend maken en dat werkt goed uit. Diegene die niet aanlsuiten, laat je met rust.

Lees meer
{alt_txt}

Leven met de seizoenen - de lente

Laatst las ik een mooi boek van Jaap Voigt. "Leven & Werken in het ritme van de seizoenen". Het boek sluit mooi aan op de wandelcoaching die ik geef. Lente, zomer, herfst en winter, ieder seizoen heeft zijn eigen karakter, zijn eigen kleur, zijn eigen tempo, zijn eigen ritme. Hij schets dat we als mens de seizoenen zijn: ons fysieke lichaam en ons gevoel, ons denken en ons ervaren doorlopen evenzeer de lente, de zomer, de herfst en de winter. 

Waar staat de lente voor in de cyclus van verandering? 

Lees meer
{alt_txt}

Weet jij wat je wilt?

De Zhi bepaalt waar jij je energie aan besteed. Zodra je namelijk een duidelijk doel hebt, weet je wat je wilt en zal je al je acties in grote lijnen daarop afstemmen. Je maakt andere keuzes als je weet dat je in de bouw wilt werken of dierenarts wilt worden. We kunnen hier een diepere betekenis aan geven.

Lees meer