De herfst

Loslaten & oogsten

Hoe maak jij je balans op?

Vanuit je prioriteiten die je aan het einde van de zomer hebt vastgesteld, neem je de leiding en breng je orde aan in je contacten, je werkzaamheden en prioriteiten. Organiseer en structureer je leven en je werk. Welke van je bezigheden en activiteiten hebben dit echt nodig? Wat verandert er? Wie en wat vraagt in je leven om er afstand van te bewaren? Hoe gaat dit je af? en wat kom je nu tegen, waar loop je tegenaan? Maak dit ook duidelijk aan je omgeving. Het is namelijk een goede tijd om mensen te zien en in alle openheid uit te wisselen. Bij voorkeur in de buitenlucht! Wat dacht je van een goede boswandeling? 

Leer te oogsten, wat leerde je over jezelf, bijvoorbeeld over de manier waarop je naar buiten treedt, over de orde die je aanbrengt, over de aard van je contacten; wat over je verhouding tot het kwaad en over je authenticiteit en eenvoud bij het inzetten van je talenten? Reflecteer eens op jouw natuurlijke levensstijl. Wat gebeurt er; wat zijn kenmerken? 

Het gaat in deze tijd over de ontwikkeling van kundigheid en vakmanschap. Treed niet op de voorgrond, maar volbreng je werkzaamheden in alle rust. De oogst van het afgelopen jaar staat te rijpen op het veld. De tijd van de naar buitengerichte groei is nu klaar. Je zult het meer in jezelf moeten zoeken. Bovendien komt er vanuit de buitenwereld 'ruis' op je af. Sluit je daar zoveel mogelijk voor af. Laat al het negatieve los en trek je terug op jezelf. Doe de dingen voor je gevoel langzaam aan. 

Het kan ook nog een beetje rommelig aanvoelen. Ben je hier tegen bestand? Kun je omgaan met onduidelijkheid en weerstand? Daarna zul je weer mogelijkheden zien om je ideeën uit te voeren. Maar forceer nog niets. Herken je impulsen om iets meteen even voor elkaar te willen krijgen en trap daar niet in. Hoe lukt het je om al te impulsief gedrag te voorkomen?

Onderzoek ook eens waar je in je element bent en werk je echt aan wat je bezielt? Welke factoren (in en buiten jezelf) werken daarin mee en welke tegen? Welke belangen spelen daarin voor jou mee? Wanneer je wordt geblokkeerd door oud werk en oude relaties, ga dan voor jezelf na wat daarvan is op te lossen en voorzover dat niet mogelijk is, wat je moet accepteren. In het midden van de herfst ben je goed in staat te beoordelen wat eigenlijk niet meer bij je past; dat komt tot stilstand. Soms verdwijnt het vanzelf, soms moet je daartoe aanzetten. Waaruit bestaat jouw meesterschap? Welke vaardigheden, vakkennis je nog eigen maken? Wat zijn jouw plannen om daaraan te gaan werken? Wat moet jij ervoor doen om bescheiden te blijven? 

Door velen wordt deze periode als moeilijkste ervaren. Je hebt inzicht, daadkracht en standvastigheid nodig wanneer je je niet alleen bewust bent van de opdracht die je in dit leven vervult, maar ook van de zekerheid dat dit leven eindig is. Soms is het goed om je even terug te trekken, uit te rusten en eventueel je plannen herzien.

Tegen het einde van de herfst kun je de balans opmaken. De oogst is binnengehaald. Sta stil bij wat je hebt geoogst, geef het plaats. Dit doe je in alle rust. Beoordeel deze balans vanuit je beste weten en met je hart. Wat is voor verbetering vatbaar, wat niet? Waar liep iets niet goed; lag de oorzaak daarvoor bij jou, of was het echt lastig? Wat voor type mens ben je, wat leert dit jou over jezelf? Orden de gegevens en kijk wat je er (nu) mee doet. Je kunt niet alles te gelijk. Wat zijn dan je belangrijkste actuele probleem- en vraagstellingen?  

Vertrouw op jezelf en je kwaliteiten. Laat je niet van de wijs brengen! 

Graag help ik je bij het onderzoeken. Samen gaan we op pad! Maak een vrijblijvende afspraak voor een kennismaking! 

 

Bron: Leven & werken in het ritme van de seizoenen - Jaap Voigt. Jaap houdt een andere cyclus aan. De lente begint 4 februari en loopt tot 5 mei. Hoogtepunt is 21 maart. De zomer begint in zijn boek dus op 5 mei en loopt tot 7 augustus. Hoogtepunt is 21 juni. De herfst begint op 7 augustus en loopt tot 6 november en heeft als hoogtepunt 21 september. De winter begint op 6 november en loopt tot 4 februari.

De Balans opmaken

Hier volgt een oefening die je zou kunnen doen: 

  • Wat deed jij en wat gebeurde  er in de lente en de zomer, dus sinds begin maart? Maak daarin onderscheid tussen je werk, je fysieke gesteldheid, je gevoelstoestand, je gedachtenwereld en het geestelijke (je bezieling/inspiratie/zingeving). 
  • zijn deze activiteiten en thema's nog passend? Welke wel, welke niet? 
  • De planning in je agenda; heb je voldoende ruimte voor rust; heb je voldoende voorbereidingstijd gereserveerd? Heb je voldoende discipline? Waar zitten jouw structurele bronnen voor spanning? 
  • Lever je, in je leven en werk, een kwaliteit die jou vervult? 
  • Wat is voor jou het juiste evenwicht tussen alleen en samen; denk aan je partner, kinderen, ouders, collega's, vrienden. 
  • Hoe is de staat van je huis en hoe die van je financiële huishouding? 

Maak van deze punten een overzicht en zo nodig een plan voor verbetering. 

{alt_txt}

Herfstwandeling 16 oktober

Oogsten & Loslaten

09.30 uur - 12.00 uur: verzamelen 09.15u bij Theetuin de Winde, Achterland 4 Groot-Ammers. Vanuit daar zullen we de wandeling starten. Voor koffie/thee appelgebak wordt gezorgd:-)

Aanmelden via 064242 9709 of via ingrid@zhicoaching.nl en kan tot en met 10 oktober.

Zie ik je dan?

Lees meer
{alt_txt}

De kracht van de winter

Maart 2021 zijn we al jaar in de ban van de pandemie. Wat is het verschil met vorig jaar? Kijk je er nu anders tegenaan dan vorig jaar? Heb je ondanks alles je talenten kunnen ontwikkelen in de lente? Heb je je plannen tot uitvoering weten te brengen in de zomer? Hoe heb jij je balans opgemaakt in de herfst? Wat kon je oogsten en loslaten? Na een periode van oosten en loslaten in de herfst volgt de rust van de winter. Een periode van uiterlijke rust en innerlijke groei.

Lees meer
{alt_txt}

De herfst, oogsten & loslaten

Eind november, richting het einde van de herfst. In het leven met de seizoenen staat de herfst voor een periode van oogsten, maar ook van loslaten. Een combinatie van kracht en inkeer in jezelf. Een tijd waarin je je gereed maakt voor de winter, het seizoen van de vernieuwing. 

Het is de tijd om je balans op te maken en om na te denken over wat je kunt oogsten, om je lessen uit te trekken. Het goede behoudt je en het andere laat je los. Voor mijzelf is deze herfst zeker een periode van loslaten. Het verlies van mijn vader, het verlies van mijn baan als marketeer waar ik al een kleine 10 jaar heb gewerkt. Maar wat kan ik hier van oogsten? 

Lees meer
{alt_txt}

De zomer, leven met de seizoenen

Momenteel is het hoog zomer. Tropisch warm deze week. De zomer geeft altijd een gevoel van vrijheid en ontspanning. In het leven met de seizoen is het de tijd van je plannen tot uitvoering brengen. Maar hoe doe je dat? 

In de zomer worden je ideeën van de lente duidelijk zichtbaar en komen ze in het volle licht. Ook datgene wat niet passend is of niet aan de orde komt aan het licht. Dit kan je helpen om te groeien. Het leert je lessen. Je kunt je ideeën openlijk en duidelijk bekend maken en dat werkt goed uit. Diegene die niet aanlsuiten, laat je met rust.

Lees meer
{alt_txt}

Leven met de seizoenen - de lente

Laatst las ik een mooi boek van Jaap Voigt. "Leven & Werken in het ritme van de seizoenen". Het boek sluit mooi aan op de wandelcoaching die ik geef. Lente, zomer, herfst en winter, ieder seizoen heeft zijn eigen karakter, zijn eigen kleur, zijn eigen tempo, zijn eigen ritme. Hij schets dat we als mens de seizoenen zijn: ons fysieke lichaam en ons gevoel, ons denken en ons ervaren doorlopen evenzeer de lente, de zomer, de herfst en de winter. 

Waar staat de lente voor in de cyclus van verandering? 

Lees meer
{alt_txt}

Weet jij wat je wilt?

De Zhi bepaalt waar jij je energie aan besteed. Zodra je namelijk een duidelijk doel hebt, weet je wat je wilt en zal je al je acties in grote lijnen daarop afstemmen. Je maakt andere keuzes als je weet dat je in de bouw wilt werken of dierenarts wilt worden. We kunnen hier een diepere betekenis aan geven.

Lees meer